top of page

Vad vet du om upphovsrätten på ett porträtt?

När du anlitar en fotograf eller använder fotografier är det viktigt att förstå grunderna i upphovsrätten. Det skyddar både dig och fotografens rättigheter. Låt oss utforska detta område på ett lättbegripligt sätt.


Vad är upphovsrätt?

Upphovsrätten är en lag som ger skaparen av ett fotografiskt verk exklusiva rättigheter till det. Det innebär att fotografen som skaparen har rätt att bestämma hur bilden får användas.Hur påverkar detta Dig som Kund?

 1. Användningstillstånd: Du behöver fotografens tillstånd för att använda bilden, oavsett om det är för kommersiella syften eller på din egen hemsida.Vissa fotografer som jag, inkluderar ofta allt i priset. Andra fotografer tar extra betalt för varje gång bilden används och hur den används.

 2. Ingen ändring tillåten: Du får inte ändra eller manipulera fotografiet utan fotografens samtycke. Jag tillåter i dag att kunden själv manipulerar med bilden. Förr gick jag i taket när min kund ändrade på min bild och la ut den. Någon kränkte min konstnärlighet och förstörde min bild tyckte jag. Nu ser jag det hela på ett annat sätt. Bilden är kundens och de får göra vad de vill med mina bilder.

 3. Kreditering: Beroende på avtalet kan du behöva kreditera fotografen när du använder bilden. Kreditering säger jag där det passar. Blir ohållbart att skriva mitt namn i alla sammanhang.Detta kallas upphovsrättsintrång

 • Använda en bild du hittat online utan fotografens tillstånd. Jag skulle dock inte acceptera att någon tog en bild från min hemsida och använde din som sin egen. Dessutom är ju motivet min kund. De skulle nog inte heller vilja det. Detta har tack och lov inte hänt ännu.

 • Ändra en bild och använda den i en marknadsföringskampanj.

 • Sälja en bild du inte har rättigheterna till.

Vad ska du göra?

 • Kontrollera avtalet: När du anlitar en fotograf, se till att avtalet tydligt anger hur du får använda bilderna. Det kan vara bra att ta med i offerten vad som gäller.

 • Fråga om tillstånd: Om du är osäker, fråga alltid fotografen om lov innan du använder en bild.

 • Var medveten om dina rättigheter: Förstå vilka rättigheter du har till bilderna och vilka begränsningar som gäller.

Källor för Mer Information

 • Svenska Upphovsrättslagen

 • WIPO – Upphovsrätt

 • EUIPO – Upphovsrätt16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page