top of page

Att stå framför kameran – varför känns det obekvämt och hur du blir trygg i bild




För många är det en stressande tanke att stå framför kameran. Pulsen går upp, leendet känns stelt och plötsligt vet man inte vad man ska göra av sina händer. Men varför är det så, och varför verkar vissa tycka det är helt naturligt?

Jag heter Marie-Therese Karlberg och arbetar som företagsfotograf i Stockholm, specialiserad på brandingfotografering och företagsporträtt. I mitt arbete möter jag dagligen personer som känner oro inför att bli fotograferade, och min uppgift är att få dig att känna dig trygg och naturlig i stunden.



Varför är det så obekvämt att bli fotograferad?

Det finns flera anledningar till att vi känner oss nervösa när en kamera riktas mot oss:

  • Vi känner oss dömda – kameran skapar ett intryck som andra kan analysera

  • Vi är rädda att bilden inte representerar vår personlighet

  • Vi känner oss osäkra på hur vi ser ut – vårt självförtroende sviktar

  • Vi vet inte hur vi ska posera eller le naturligt

Detta är fullständigt normalt. Jag skulle till och med säga att 8 av 10 personer jag fotograferar känner någon typ av obehag i början.




Varför vissa verkar älska kameran

Det handlar inte nödvändigtvis om utseende eller karisma – ofta har dessa personer:

  • Träning i att bli fotograferade (influencers, skådespelare, föreläsare)

  • Fått feedback på vad som fungerar

  • Vana vid att se sig själva på bild och video

  • Accepterat sitt utseende och hittat sin trygghet

Det är en kombination av erfarenhet, acceptans och trygghet i sin roll. Och den goda nyheten? Det är träningsbart.


Vill du gömma dig bakom en bok?




Hur kommer man över rädslan?

Här är mina bästa tips – direkt från år av erfarenhet som brandingfotograf i Stockholm:

1. Välj rätt fotograf

Någon som får dig att känna dig trygg, som guidar dig och skapar en avslappnad stämning. Det handlar inte om att prestera – det handlar om att vara sig själv.

2. Förbered dig

Fundera över vad du vill förmedla med bilden. Ta med kläder du känner dig bekväm i. Testa poseringar hemma framför spegeln – det kan verkligen hjälpa.

3. Andas och rör på dig

Bilder blir ofta bättre när du är i rörelse – t.ex. när du går, skrattar eller pratar. Jag jobbar ofta med små uppgifter under fotograferingen för att släppa på spänningar.

4. Tänk på syftet, inte dig själv

Fokusera på vad bilden ska kommunicera till mottagaren: trygghet, professionalism, kreativitet? Det hjälper dig att släppa tankarna på hur du "ser ut".


Vad gör jag annorlunda som fotograf?


Min roll som företagsfotograf handlar inte bara om att ta bilder, utan om att skapa ett tryggt och tydligt sammanhang. Jag guidar dig under hela fotograferingen så att du känner dig sedd och förstådd. Det är då de bästa bilderna skapas.

Jag ger dig dessutom tips om hur du kan använda bilderna på ett strategiskt sätt efteråt. Oavsett om det är för LinkedIn, pressbilder eller hemsida så är det viktigt att bilden arbetar för dig.



Tänkvärt...

Det är inte ovanligt att känna oro inför att stå framför kameran – det viktiga är att du inte låter den rädslan hindra dig från att visa upp dig och ditt varumärke.

Genom att jobba med en fotograf som förstår dig, förbereda dig och släppa prestationen, kan du skapa bilder som verkligen känns som du. Och tro mig – det syns.

Vill du lära dig mer om hur du får bilder som både känns naturliga och stärker ditt varumärke? Besök min blogg för fler tips och exempel på brandingfotografering i Stockholm.


 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page